5 tips för höststädning av din tomt och trädgård
Hösten är här och det är hög tid att förbereda trädgården inför vintern. Höststäda med måtta – din gräsmatta, rabatter och insekter mår bra av lite löv och grenar. Nedan följer tips och råd för hur du lyckas med din höststädning av trädgården och ger den bästa förutsättningar att spira i vår.
1. Kratta och lövblås
Stora mängder löv och grenar bör krattas eller lövblåsas bort. Ligger det allt för mycket löv kvar under vintern kväver det gräset och skapar mögel. Eklöv är de sämsta för gräsmattan då de tar mycket lång tid för dem att förmultna. Andra löv förmultnar och göder gräsmattan om det är små mängder och utspritt.
Tips! Använd gärna löven som ett vinterskydd för dina rabatter, runt nyplanterade träd, rosenbuskar, känsliga växter eller som isolering för växter som ska övervintra utomhus i kruka. Träflis ger också bra skydd och har mycket näring i sig, du slipper att det blåser runt i trädgården på samma sätt som löv och dessutom är det snyggt!
2. Göd och klipp din gräsmatta
Sista gräsklippningen bör inte vara för kort, cirka 5-6 cm brukar vara lagom. Då skyddas gräsmattan under vintern. Sista gräsklippningen bör göras efter fallfrukt och stora mängder löv är bortkrattat. Om lite löv är kvar på gräsmattan vid gräsklippning så klipps löven och fördelas jämnt och göder din gräsmatta. Lite klippta löv och gräsklipp gör att gräsmattan har bra förutsättningar att bli grön och fin även nästa år.
Många tror att hösten är en tid när gräsmattan kan gå helt i vila och inte behöver någon gödning eller omvårdnad. Tvärt om är det en viktigt period att ta hand om din gräsmatta för att få ett fint resultat kommande vår och sommar samt undvika mögelsvampsjukdomar och undvika mossa. Viktigt är att du använder gödning speciellt anpassad för hösten.
3. Beskär fruktträd, träd och klipp häckar
JAS (juli - augusti - september) är en period många har koll på som optimal för att beskära sina fruktträd men för många träd och häckar är hösten i stort en bra tid för att beskära och klippa till. Det gäller även träd som inte är fruktträd. Passa på att redan nu ge dina träd omsorg och ge dem rätt förutsättningar för att spira i vår.
Tips! När du ändå är igång och jobbar på din tomt är det bra att också se över dina träd i stort. Har något träd en skada, är sjukt/angripet, farliga grenar eller växer det för nära ditt hus? Passa på att fälla ev sjuka, skadade och farliga träd innan höststormarna gör det åt dig.
4. Rensa ogräs
Ogräset bör rensas även under hösten eftersom de fortsätter att föröka sig och vissa ogräsarter fröar även under vintern. Genom att fortsätta rensa ogräs långt in på hösten förhindrar du försprånget som ogräset annars har när våren kommer.
Komihåg! Hösten är inte bara en tid för att rensa ogräs och höststäda, det är också en tid för plantering av vårlökar, pioner och andra fantastiska vår och sommarblommor.
5. Rengör och rensa stuprör och tak
Se till att löv från stuprännor är borta, annars finns risk för att det blir stopp i rännorna och att vattnet stannar kvar och i fryser i dem. Med en stege, en borste och en tvättsvamp är det enkelt att borsta bort löv och smuts från rännorna. Säkerställ att inga löv och kvistar har fastnat i rännan genom att hälla ner vatten. Om stuprännan inte dränerar ordentligt kan en rörmokares verktyg användas för att rensa bort det som blockerar dräneringen. Taket behöver också rengöras från mossa, löv, alger och annat skräp för att öka takets livslängd och minska risken för att det börjar läcka in. Skuggsidor är extra utsatta för mossa och annan påväxt.
Tips! Kom också ihåg att ta bort alger och påväxt från trädäck, trappor och fasad. Alger och påväxt binder fukt vilket kan orsaka frostspänning vilket sliter på huset och altanen.
Vill du få tid över till det som är viktigt för dig? Boka något av våra höststädnigspaket så hjälper vårt duktiga team dig.