5 tips för vårstädning av din tomt och trädgård

Vårstädning av din trädgård är viktigt för att ge din gräsmatta, buskar, blommor, träd och växter rätt förutsättningar att frodas under årets varmare månader. Vi har samlat våra bästa tips för hur du får din trädgård vårfin och redo.  

1. Se över din gräsmatta

När den värsta vätan har lagt sig och din gräsmatta har börjat torka upp är det dags att göra den redo för våren. Mossan som växer bra även i lägre temperaturer har ofta ett litet försprång på våren men med rätt åtgärder är den snabbt utbytt mot en grönt och frodig gräsmatta. Kratta bort löv, grenar och andra rester från höst och vinter. Genom att kratta med exempelvis en järnkratta hjälper du till att lufta gräset – vill du optimera och göra en ordentlig luftning finns en rad olika verktyg för just det ändamålet (men en vänlig järngrep fungerar också alldeles utmärkt).

På våren när gräset börjat spira kan du med fördel gödsla din gräsmatta för att hjälpa gräset på traven och minska risken för att mossan tar över. Tänk på att välja gödsel som är anpassat för våren (kväverikt) och vid torrt väder vattna efter gödslingen. 

2. Rensa rabatten på vissna blommor och ogräs

Rensa din rabatt på vissna blommor (perenner) och eventuellt ogräs som redan tidigt kan börja spira. Genom att tidigt börja rensa bort ogräs i dina rabatter gör du det enklare för dig själv även längre fram på säsongen dessutom är ogräset oftast enklare att få bort tidigt på säsongen. Passa på att jordförbättra och gödsla dina rabatter vid behov.

Tips! Vissa av dina perenner kanske har vuxit sig väl stora och behöver delas och andra kanske du bara vill passa på att flytta till en annan plats innan de tar fart ordentligt igen.

3. Beskär och rensa buskar och träd

Vårstädningen är också ett perfekt tillfälle att se över dina buskar och träd. Finns det träd som tagit skada av snö och vinterstormar kan de behöva ses över och antingen beskäras eller eventuellt tas ner för att inte riskera att orsaka skada. Vårvintern är ett bra tillfälle att beskära buskar och träd innan de börjar spira men tänk på att buskar som blommar tidigt på säsongen kan må bättre av att du istället väntar till efter blomningen.

Föryngra och fräscha upp dina träd och buskar genom att klippa/såga bort gamla och döda grenar. Ta bort gräs och annan växtlighet runt roten samt gödsla och jordförbättra för att ge dina buskar och träd en bra start och alla de näringsämnen de behöver.

4. Rensa mellan plattorna

När du ändå är igång och vårstädar din tomt och trädgåd är det ett utmäkrt tillfälle att ta bort mossa mellan plattor för ett riktigt städat och fräscht intryck. Har du ingen hacka eller likande att anvädna dig av fungerar det lika bra med att sätat fast en spik med nog stort huvud i skaftet på en sopkast. Huvudet fyller då samma funktion som hackan och rensar snabbt bort mossan.  

5. Så, förså och plantera

För dig som älskar odling är april en bra månad att förså växter inomhus så väl som förgro potatis. Om vädret tillåter kan det även vara tillfälle för en första utomhussådd av bland annat morötter, persilja och rädisor.

För lite färg i trädgården innan dina perenner börjat blomma kan du också passa på att plantera penséer. Tänk på att dränera krukorna ordentligt med lecakulor och/eller krukskärvor i botten innan du fyller på med ny jord och vackra plantor.

Tips! Kom också ihåg att ta bort alger och påväxt från trädäck, trappor och fasad. Alger och påväxt binder fukt och riskerar att orsaka skada över tid. Se även över samt städa tak och stuprännor som kan ha fyllt med löv, grenar och annat skräp.

Vill du få tid över till det som är viktigt för dig? Boka något av våra vårstädningspaket så hjälper vårt duktiga team dig. Just nu bjuder vi också på byggsäckarna när du bokar vårstädning före 31/3 (städningen ska utföras senast 31 maj 2024). Kontakta oss så berättar vi mer!